La CUP de Martorell aborda els perills de la reforma laboral

El passat dissabte 3 de març a la Sala de Conferències del Centre Cultural, una trentena de martorellenques van assistir a l’acte informatiu que va organitzar la CUP de Martorell amb l'objectiu de donar a conèixer com ens afecta la Reforma Laboral i eines per a mantenir el lloc de feina.

La Neus, membre de l’assemblea, va obrir l’acte explicant que la CUP va creure necessari fer arribar a la ciutadania les repercussions de l'ofensiva neoliberal en l'àmbit laboral i com aquestes ens afecten a les treballadores. Va contextualitzar la xerrada dins dels actes de la campanya “Ahir públic, avui privat. Ara és l’hora: poder popular” de l'Esquerra Independentista del Baix Llobregat, amb una breu explicació de la campanya i d'aquest moviment polític (Manifest de la campanya). Seguidament va excusar al ponent José Antonio González del Col·lectiu Ronda que no va poder assistir a la xerrada i va donar pas en Jordi Juan, membre de la COS (Coordinadora Obrera Sindical) i del Col·lectiu Ronda que va abordar els dos punts de la xerrada.

En Jordi Juan, va començar la seva intervenció amb un video introductiu de les reformes laborals de 2010 i 2012. Va seguir fent breu repas de les diferents reformes laborals aportant dades com que, en la reforma del 1976 l'imdemnització per acomiadament era de 45 díes per any treballat fins a 42 mensualitat i l'atur era del 5%, contrastant amb la reforma laboral actual l'imdemnització per acomiadament serà de 33 díes per any treballat fins a 24 mensualitat i l'atur és del 22%, això demostra que al contrari dels discursos de creació de llocs de treball per legitimar la reforma laboral, les reformes labolrals només han servit per destruir-ne cada vegada més. Una altra dad va ser la creació de 32 modalitats de contractació temporal en la reforma del 1984 feta pel PSOE i que la seva aplicació va servir per a precaritzar la situació laboral de les treballadores.

Algunes de les dades de la Reforma del 2012 son que les empreses que tinguin una disminució d'ingressos o vendes permanents podràn:

  • Rebaixar el sou de les treballadores.
  • Acomiadar amb una indemnització de 20 dies per any treballat fins a 12 mensualitats.

Com a conseqüència la Reforma Laboral aprovada es un afebliment de les condicions laborals.

En la segona part, en Jordi Juan va parlar del sindicalisme com a eina per a mantenir el lloc de treball i va exposar algunes pautes com:

  • Reclamació dels drets com a treballadores, sempre per escrit i obtenir una garantia d'indemnitat.
  • Transformar la realitat laboral, com vèncer la por, incertesa i dubte creant assemblees de treballadores.
  • Reclamar conceptes guanyables com acabar amb la temporalitat.
  • Presentar-se com a delegat sindical independent o d'un sindicat.
  • Crear una seccio sindical.


Un cop acabada la intervenció del Jordi Juan es va obrir un torn obert de paraula on les persones que van assistir a l’acte van poder preguntar als ponents. En aquest espai es va crear un debat sobre qui ha fet i qui ha aceptat aquesta i les altres reformes laborals i que els sindicats majoritaris no han estat capaços de defensar els drets de la classe treballadora.