Retallades i censura en el ple de Juny

La CUP creu que la censura que va patir és un canvi d'actitud que pot derivar en una disminució de la participació ciutadana.

El ple de juny es va centrar en l'augment de taxes i preus dels diferents serveis que ofereix el Patronat Municipal de Serveis d'Atenció a les Persones (PMSAP). La CUP vol mostrar el seu rebuig a aquest augment de taxes i preus ja que considera que comportarà que la majoria de la classe treballadora de Martorell no podrà accedir a aquests serveis. L'exemple més sagnant és el de les escoles bressol però l'augment cobreix tot el ventall de serveis que executa el PMSAP (Escola de Música, Centre Integral d'Esports...).

A més, la CUP lamenta el poc nivell de les intervencions dels diferents grups municipals. Es va parlar de Bankia, Barça i Madrid quan del que calia parlar era de la Llar d'Infants Pont del Diable o del Complex La Vila. Els grups de l'oposició van aprofitar per recriminar-se draps bruts i el govern s'hi tornava amb la mateixa moneda. Tampoc es va donar una crítica argumentada al sistema sinó que el pensament únic de les polítiques d'austeritat i d'acontentar els mercats encara domina la vida política municipal.

Per la seva part, la CUP de Martorell tenia previst presentar una moció de rebuig a la repressió que està patint la ciutadania organitzada en la lluita contra les retallades i la reforma laboral, així com en la defensa de la llengua. En la moció es posava èmfasi en la diferència de criteris entre el tracte que reben els responsables de la crisi tals com banquers, especuladors o polítics per una banda i les persones que lluiten per mantenir els drets socials per l'altra.

La CUP també volia mostrar el seu suport a l'Andreu, el Rubèn i la Laura així com el centenar de persones que han estat perseguides arran de la vaga general del 29 de març que va tenir un ampli seguiment a la nostra vila. De fet, l'Andreu segueix injustament a la presó de Can Brians des del passat 1 de juny.

En no tenir representació al consistori, la CUP va utilitzar, com ja ha fet altres vegades, el recurs de la participació ciutadana per entrar al ple la veu com a prec. En aquesta ocasió però l'alcalde, el Sr. Salvador Esteve va negar la paraula a la formació independentista escudant-se en el l'article 18-c del Reglament de Participació ciutadana. Aquest article diu el següent:

“Correspondrà a l'alcalde o alcaldessa (...) donar la paraula, sempre i quan els precs i preguntes formulats facin referència a algun punt de l'ordre del dia, o tinguin relació amb algun assumpte d'interès o de competència municipal. Si l'alcalde o alcaldessa denega la intervenció sol•licitada haurà de motivar aquesta decisió.”1

La CUP considera que aquest és un salt qualitatiu del govern municipal en la seva voluntat de silenciar l'acció política que no va en la seva línia de pensament. Una actitud intolerable que posa en perill la possibilitat de participar en el ple de la ciutadania. La CUP ha intervingut en tots els plens d'aquesta legislatura amb diferents preguntes i precs. Si bé fins ara les respostes no solien tenir gaire relació amb allò que es preguntava, sempre s'havia deixat aquest espai d'expressió. Fins i tot preguntes que havien generat incomoditat com les referents als sous dels regidors o a la persecució judicial a diferents persones de Martorell arrel d'una manifestació havien tingut el seu espai dins el ple.

La formació de l'Esquerra Independentista denuncia també que en el passat ple ja es va negar la paraula a un veí de Martorell que volia fer una pregunta referent a l'Ateneu. Amb aquesta acumulació de fets la CUP es replantejarà la seva línia a seguir referent a la intervenció en el ple.

1 Veure el reglament complert a Reglament Orgàncic Regulador de la Participació Ciutadana a Martorell